čtvrtek 12. října 2017

Ledová káva Nemléko? Můj favorit to není


Tuto fotku už jste možná zaznamenali na mém instagramu. Stojí ale podle mě tohle Nemléko za to? A není nakonec lepší nějaká domácí alternativa?



Protože jsem ve Sklizenu a podobných obchodech pečená vařená, brousila jsem si na ledovou kávu od Nemléka zuby už delší dobu. Pokaždé mě trochu odrazovala cena (60 Kč za 250 ml), a možná ještě více to, že jsem zrovna nebyla na cestách. Káva do ruky pro mě jinak celkem ztrácí smysl.

Před cestou mimo město už ale Nemléko v pomyslném souboji zvítězilo. Líbil se mi design obalu i materiál - sklo. Díky chvále ze všech stran jsem ale asi měla až moc velká očekávání.

Přiznávám, že než jsem dojela na nádraží a v klidu se přerozprostřela z jednoho vlaku do druhého, má ledová káva už tak úplně ledová nebyla. Stihla ale dosáhnout jen takové teploty, jaké za hodinu chladného podzimního dopoledne mohla. Stejně si myslím, že ani o trochu nižší teplota by můj názor  nezměnila. Vyhovovalo mi, že káva není příliš sladká. Je totiž slazena jen datlemi, žádný cukr. 

Nemohla jsem se ale úplně přenést přes to, že mi v chuti i ve vůni káva silně připomínala žitný chleba. Kdo je taky fanda Lushe, vybavte si mýdlo Movis (psala jsem o něm před pár měsíci zde). Ledová káva se nakonec dočkala stejného verdiktu jako zmíněné mýdlo. Neuchvátilo = znovu nekoupím.

----------------------------------------

Abych nebyla za nekonstruktivního škarohlída, dám vám alespoň tip na mé náhradní řešení. Kávu běžně piju jen malou, silnou, a bez ničeho. Jak říká můj snoubenec: hořkou a černou, jako je i život samotný. #optimista

Pokud už si do ní výjimečně něco dám, je to buď amaretto (sladký likér s mandlovou vůní, který zastane cukr), anebo tvořím studené cosi, co kdysi bylo kávou. S trochou optimismu tomu říkejme ledová proteinová káva.


Do zavařovačky si připravím běžné, jen o dost větší kafe. Na našem přístroji je to množství odpovídající čtyřem espressům, tedy cca 100 ml. Nádobu zavřu a nechám kafe zchladnout nejdřív venku, pak v lednici. Zavření je důležité, protože jak všichni víme, i káva samotná (nezalitá) natáhne v lednici okolní pachy - proto se tam nikdy neuchovává. 

Vedle si s rostlinným mlékem vyšlehám protein. Protože momentálně používám neochucený konopný, přidávám i trochu javorového sirupu (anebo jiného sladidla). S běžným ochuceným proteinem by asi sladidlo nebylo potřeba. Zároveň samozřejmě platí, že komu není příjemná struktura veganského proteinu, který se v tekutině nerozpustí, dá přednost těm obvyklým, syrovátkovým.   


Sleju a vyšlehám. Žádná věda. :)





Máte rádi Nemléko? A mám dát ještě těm běžným - nekávovým - šanci?
Mějte se!




Žádné komentáře:

Okomentovat